Tuesday, October 15, 2013

Pregatirea corpului



   Inainte de a ne apuca de orice  suspendare, ca si model ai nevoie de incalzire. Stiu ca uneori cheful te ia  prin surprindere si nu iti stabilesti  un orar pentru asa ceva dar daca vrei ca totul sa fie ok pt tine, ca si model , atunci iti gasesti timp si faci  cel putin 5 minute  de incalzire.  
 Incalzirea are rolul de-a constientiza organismul inclusiv la nivel mental ca urmeaza sa faca efort fizic, de-a imbunatati coordonarea generala, de-a imbunatati elasticitatea si contractibilitatea muschilor si de-a pregati sistemul respirator si cel cardiovascular pentru efort. 

Benficiile unei incalziri:
  • creste mobilitatea articulatiilor
  • creste viteza de contractie si relaxare a muschilor
  • reduce rigiditatea musculaturii, stare asociata des cu accidentarile
  • faciliteaza utilizarea oxigenului din sange de catre muschii implicati in efort
  • dilata vasele de sange ceea ce duce la o scadere a stresului asupra muschilor inimii
  • creste productia de hormoni implicati in gestionarea capacitatii de efort
   Ideal ar fi ca in fiecare zi sa ne obisnuim cu un set de exercitii de incalzire.  Daca facem treaba asta, in timp corpul nostru va reactiona altfel , va deveni pregatit pentru o suspendare neprogramata. Asa cum un antrenor iti recomanda miscare zilnica daca iti doresti sa slabesti sau doar sa te menti in forma,  asa si in cazul unei suspendari corpul nostru trebuie sa fie mai tot timpul pregatit.  Romanul este comod din fire si nu degeaba avem zicala: a ingrasa porcul in ajun. 

   Nu faceti asa! Incercati sa va alocati 15 minute  pentru cateva  exercitii usoare. Ar fi bine daca inainte de o suspendare ati sti ce zona va fi solicitata cel mai mult , in felul acesta puteti pune accent pe zonele respective.  O incalzire trebuie sa decurga usor cu miscari lente urmate de miscari mai rapide. Nu uitati sa incalziti gatul, mainile, incheieturile si picioarele.  Este bine sa includem : rotatii ale articulatiilor, exercitii de mobilitate a gatului, rotiri ale umerilor, aplecari laterale, rotiri ale bazinului, semi genuflexiuni, exercitii de balansare a bratelor si picioarelor.

   De asemenea  nu uitati sa mancati si sa va hidratati corespunzator. Este recomandat sa mancati ceva cu 30-50 min inainte de un efort fizic dar prin asta sa nu se inteleaga cartofi prajiti, prajituri sau alte „ bunataturi’’.  Incercati sa mancati iaurt, fructe, legume proaspete sau aburite. Si binenteles nu exagerati cu portia. 

Sunt cateva sfaturi cunoscute dar utile in minunata lume a unui model de shibari.

Aveti grija  de voi,
Anomis

No comments:

Post a Comment